Verduurzamingsadvies
voor u

Technische risicoanalyse

Bij veel bouwers wordt al gebruik gemaakt van een technische risicoanalyse om faalkosten te verlagen.  Een interne aanleiding hiervoor is bijvoorbeeld dat men de faalkosten wil gaan verlagen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zal straks vereisen dat er een technische risicoanalyse wordt opgesteld. De Wkb is er voor kwaliteitsverbetering en is een nieuwe manier van samenwerken tussen opdrachtgever of aannemer, kwaliteitsborger en gemeenten (bevoegd gezag).

De technische risicoanalyse wordt in een zo vroeg mogelijk stadium opgesteld en wordt behandeld als een levend document. Dit betekend dat men op geplande momenten de risico’s evalueert, waar mogelijk afwaardeert en nieuwe risico’s toevoegt. 

Technische risico’s

Wanneer het over een risicoanalyse gaat in het kader van kwaliteitsborging, dan bedoelen we over het algemeen de technische risico’s (technische risicoanalyse) waardoor een product niet meer voldoet aan bijvoorbeeld bouwbesluit of de private eisen. Technische risico’s die bij voorkeur te beheersen zijn in het praktische systeem van kwaliteitsborging. De invulling van dit soort technische risicoanalyses kan gedaan worden op basis van de ervaring van de medewerkers uit de organisatie. 

 De technische risico’s kunnen op kwalitatieve en kwantitatieve methode (wijze) geanalyseerd worden. De te gebruiken analysemethode hangt af van de doelstelling en de fase waarin het project zich bevindt.

Kwalitatieve methoden

De kwalitatieve methoden zijn gericht op het snel prioriteren van de (technische) risico’s. Door middel van een kans/impact-matrix kunnen de kans op en het impact (effect) van een risico ingeschat en beoordeeld worden. Er kan ook gekozen worden om de risico’s door middel van een puntenverdeling op volgorde te zetten. Een methode voor risicoanalyse is riskmapping





Bron: Riskmap, Nauta en Ten Have (2004)

Deze methode van riskmapping is vooral toepasbaar in de haalbaarheidsfase omdat de risico’s in deze fase al beter kunnen worden ingeschat. De risico’s krijgen een score toebedeeld waaruit blijkt hoe ernstig het risico is, waarbij een hoge score duidt op een ernstig risico.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie over het opstellen van een technische risicoanalyse voor kwaliteitsborging bouw nog vragen, dan kunt hiervoor gemakkelijk contact opnemen middels het contactformulier en met het hierbij genoemde telefoonnummer en/of email. U kunt ook gebruikmaken van het aanvraagformulier voor het aanvragen van een dienst of detachering.

E-mailen
Bellen