Verduurzamingsadvies
voor u

Datacenters

Datacenters zijn de knooppunten in de infrastructuur. Als een maas (een web van verbindingen) zijn datacenters onderling verbonden om informatie uit te wisselen. Het uitvallen van een datacenter heeft grote gevolgen voor informatie uitwisseling en de continuïteit van bedrijven en instellingen en daarmee afhankelijk van deze bedrijfskritische faciliteiten.

Het woord ‘bedrijfskritisch’ komt van het Engelse ‘mission-critical’. Dit woord komt van oorsprong uit de defensiewereld, waar uitval van communicatie of systemen mensenlevens kan kosten. Ook de I(C)T-voorzieningen van bedrijven en organisaties zijn tegenwoordig bedrijfskritisch. Tegenwoordig is het meer het brain (netwerksystemen) van het bedrijf of organisatie.

Bedrijfskritische infrastructuren zijn essentieel geworden voor de continuïteit van bedrijfsprocessen en is downtime niet gewenst. Echter "de keten is zo sterk als de zwakste schakel" in deze infrastructuren.
Voorbeelden van bedrijfskritische faciliteiten zijn o.a.: datacenters, computer-/serverruimten inpandig bij bedrijven en instellingen, telecom-/patchruimten, maar ook waterkeringen, verkeerscentrales en nutsbedrijven als energie, communicatie- en waterleidingbedrijven.

Datacenterscan

WP KOOLEN heeft een datacenterscan voor bedrijfskritische faciliteiten en inmiddels een groot aantal bedrijven en organisaties op risico's geanalyseerd:

 • Overheid;
 • Diverse telecom- en internetproviders;
 • Waterleidingbedrijf;
 • Multinational;
 • Gemeente;
 • Bouwbedrijf;
 • Meubelfabrikant;
 • Zorgverleners;
 • Diverse andere datacenters.

I.v.m. de vertrouwelijkheid hiervan kunnen we niet de activiteiten van de onderzochte faciliteiten in het openbaar benoemen, maar kunnen deze aan u toelichten.

Artikelen bedrijfskritische faciliteiten

WP KOOLEN in samenspraak met auteur Robbert Hoeffnagel (hoofdredacteur van DatacenterWorks) een 3-tal artikelen omtrent computer-/serverruimten geschreven.

 • Maart 2005; Trail-and-Error in de serverruimte, IT-Beheer

Beheerders van bedrijfskritische faciliteiten met data verwerkende processen (computerruimten, serverruimten, datacenters) ondervinden steeds meer problemen bij het koelen van de ICT-apparatuur. Het uitvallen van een bedrijfsnetwerk ten gevolge van 'oververhitting' van de apparatuur veroorzaakt veel schade. Maar adequaat airflow management kan veel ellende en giswerk voorkomen.

 • Maart 2005; Tips voor koelen van computerruimten, Intech

Voor steeds meer bedrijven is het koelen van computer- en netwerkapparatuur een groot probleem. Doordat meer en meer apparatuur in dezelfde ruimte wordt geplaatst, neemt de kans op 'oververhitting' en daarmee het uitvallen van systemen toe. Slim omgaan met de aanwezige luchtstromingen kan veel problemen voorkomen.

 • September 2005; Koeling computercentra onderschat, Computable

Twee factoren hebben het koelen van rekencentra tot een flink probleem gemaakt. Miniaturisatie; in een rack met bladeservers wordt tegenwoordig een warmte geproduceerd waar een compleet rekencentrum vroeger nog niet aan kon tippen. Ook de leeftijd van rekencentra is vaak een probleem. Vloeren met ventilatie functioneren dan niet goed meer.

Naar artikel

Heeft u naar aanleiding van deze informatie over bedrijfskritische faciliteiten of Project Support bedrijfskritische faciliteiten of de dienst datacenterscan nog vragen, dan kunt hiervoor gemakkelijk contact opnemen middels het contactformulier en met het hierbij genoemde telefoonnummer en/of email. U kunt ook gebruikmaken van het aanvraagformulier voor het aanvragen van een dienst of detachering. 

E-mailen
Bellen