Verduurzamingsadvies
voor u

Energielabel Gebouwen

Met het energielabel wil de overheid eigenaren van gebouwen informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Bij energetisch slechte gebouwen wil de overheid met het energielabel stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke standaard maatregelen in het gebouw mogelijk zijn. En met een maatwerkadvies kunnen deze maatregelen onderbouwd worden en zijn gebaseerd op het gebruik van bewoners/gebruikers en op de klachten omtrent het gebouw en de wensen van de eigenaar.

Regels voor verplicht energielabel

De Europese Richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) heeft het energielabel verplicht gesteld. Deze richtlijn is omgezet in Nederlandse regelgeving via:

  • het Besluit Energieprestatie Gebouwen (BEG);
  • de Regeling Energieprestatie Gebouwen (REG).

Het Besluit Energieprestatie Gebouwen verplicht het beschikbaar stellen van een geldig energielabel. Deze verplichting geldt bij de verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw.

Daarnaast moeten verkopers en verhuurders van een gebouw verplicht de energielabelklasse (de letters A++++ voor woningen en A+++++ voor utiliteitsgebouwen tot en met G) van een geldig energielabel vermelden in advertenties. Deze verplichting geldt wanneer zij het gebouw via advertenties in commerciële media te koop of te huur aanbieden. Zoals op social media of via de website van een makelaar.

Energielabel Woningen

[bron: RVO]

Energielabel Utiliteit


E-mailen
Bellen