Verduurzamingsadvies
voor u

Energielabel Utiliteitsgebouwen

Een Energielabel Utiliteit laat zien hoe energie zuinig een utiliteitsgebouw is. Lees voor utiliteitsgebouw ook bedrijfspanden, bedrijfsgebouwen.

Utiliteitsgebouwen zijn bijvoorbeeld o.a bedrijfsgebouw met werkplaats, kantoren, scholen, sportscholen, gevangenissen, wijkcentra, kinderopvang, winkels en ziekenhuizen ingedeeld in gebruiksfuncties.

Gebruiksfuncties zijn: bijeenkomstfunctie, celfunctie, gezondheidszorgfunctie, kantoorfunctie, logiesfunctie, onderwijsfunctie, sportfunctie en winkelfunctie.

Informatie over utiliteitsgebouw op energielabel

Een energielabel voor het utiliteitsgebouw geeft aan:

  • Of een utiliteitsgebouw veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Utiliteitsgebouwen met een A+++++-label (A 5+) zijn het energie zuinigst. De minst zuinige utiliteitsgebouwen krijgen een G-label.
  • Hoe het utiliteitsgebouw energiezuiniger kan worden.
  • Of het utiliteitsgebouw makkelijk van het gas af kan.

Het Energielabel voor Utiliteitsgebouwen geeft o.a. het isolatieniveau van het utiliteitsgebouw aan. En hoe dak, vloeren en ramen van een utiliteitsgebouw optimaal geïsoleerd kunnen worden (zogenoemde streefwaarden). Bij een oud utiliteitsgebouw liggen de “Streefwaarden voor isolatie” lager dan bij een nieuw utiliteitsgebouw. Als een dak, vloer of raam optimaal is geïsoleerd, vermeldt het energielabel dat het voldoet aan de standaard voor utiliteitsgebouwisolatie, de zogenoemde "Renovatiestandaard".

Verplichting en belang energielabel utiliteitsgebouw

Het Energielabel voor Utiliteitgebouwen is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen/bedrijfsgebouwen:

  • Utiliteitsgebouweigenaren zijn verplicht bij verkoop en verhuur van een woning een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder.
  • Utiliteitsgebouweigenaren zijn verplicht bij het bouwen van een nieuw utiliteitgebouw (omgevingsvergunning (BENG), oplevering) een energielabel (voorlopig respectievelijk definitief) op te laten stellen.
  • Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het utiliteitsgebouw een kopie van het energielabel aan de nieuwe huurder geven.
  • Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van het utiliteitsgebouw van de vorige eigenaar.

Het energielabel heeft voordelen voor de eigenaar van het utiliteitsgebouw, kopers van utiliteitsgebouwen en nieuwe huurders:

  • Kopers en nieuwe huurders van het utiliteitsgebouw zien direct of een utiliteitsgebouw energiezuinig of niet zuinig is.
  • Het energielabel van het utiliteitsgebouw geeft kopers en huurders een indicatie van de energierekening.
  • Het energielabel van het utiliteitsgebouw laat met voorbeelden zien hoe een eigenaar zijn huis energiezuiniger kan maken.
  • Het energielabel van het utiliteitsgebouw kan een positieve invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van een utiliteitsgebouw.
  • Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een utiliteitsgebouw versnellen.
Energielabel Aanvragen Utiliteit

[bron: RVO]

E-mailen
Bellen