Koellast
De Koellastberekening wordt gemaakt volgens de NEN 5067, de bepalingsmethode voor het koelvermogen in vertrekken en gebouwen. Om een aangename temperatuur ook in de zomer te kunnen garanderen, wordt de koellast in een gebouw berekend en gesimuleerd.
Voor een optimaal binnenklimaat in een gebouw is de temperatuur van belang, voor comfort, energie-efficiënte en productie.
Beschaduwing van omliggende gebouwen, eigen geveldelen, overstekken en opstanden op het dak worden in de berekening meegenomen. Door het meenemen van de interne (personen, apparaten, verlichting) en externe warmtebelasting wordt een nauwkeuriger beeld gecreëerd.
Met een Koellastberekening wordt de benodigde capaciteit van een koelsysteem berekend om vertrekken op de gewenste temperatuur te brengen. Alle vertrekken samen bepalen het vermogen van de koude-opwekker.
Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)
Per 1 januari 2021 wordt de huidige methodiek vervangen door de NTA 8800 voor nieuwbouw (woningen, woongebouwen en utiliteitsgebouwen), Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De NTA 8800 wordt gebruikt om de energiezuinigheid van een woning of utiliteitsgebouw te bepalen. De berekening wordt gemaakt op basis van gebouweigenschappen, installaties en standaard gebruiksgedrag.
Temperatuur Overschrijding (TO-juli)
In het bouwbesluit (BBL) is opgenomen dat woningen en woongebouwen in de zomer niet te warm mogen worden gedurende een langere periode. In de software die volgens de NTA 8800 methode de BENG indicatoren berekend, komt dit terug als de TOjuli-indicator. De TOjuli-indicator is een indicatiegetal, waarmee per oriëntatie van het gebouw inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding.
Met een dynamische temperatuuroverschrijdings-berekening kan de opwarming van een woning nauwkeuriger worden berekend en gesimuleerd. Hiermee kan op ruimteniveau worden berekend. Dit kan uitkomst bieden wanneer de TOjuli niet voldoet of andere private eisen gesteld zijn aan de oververhitting.
Naast de verplichting om bij de bouwaanvraag aan te tonen dat een nieuw gebouw voldoet aan de BBL-eisen (voorheen Bouwbesluit 2012). BENG-indicatoren zijn eisen in energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie, bepalend voor de energiezuinigheid van het gebouw. Bovendien geldt dat er voor woning- en utiliteitsbouw ook bij de oplevering een wettelijke verplichting is om een geldig energielabel te overhandigen aan de koper of huurder.
Sinds juli 2024 zijn de eisen om voor woningen en woongebouwen oververhitting te voorkomen. Indien niet aan TOjuli <1,2 kan worden voldaan, dient aantoont te worden dat met actieve koeling voldoende gekoeld kan worden.
Als niet aan de TOjuli-eis wordt voldaan, is een (Gewogen Temperatuur Overschrijving (GTO)-berekening een mogelijkheid.
Aantonen gebeurt nu nog met een verklaring aan de Energieprestatie adviseur die het energielabel opstelt en registreert bij het RVO. Binnenkort dient het met een Koellastberekening te worden aangetoond en dient als bewijslast te worden toegevoegd aan het EP-dossier van de Energieprestatie adviseur.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie over Koellastberekening, BENG en/of TOjuli nog vragen voor uw woning, bedrijf, instelling of opdrachtgever, dan kunt hiervoor gemakkelijk contact opnemen middels het contactformulier en met het hierbij genoemde telefoonnummer en/of email. U kunt ook gebruikmaken van het aanvraagformulier.